Jeneverbes : plant van overgangen en bescherming

Geplaatst op: 10-09-2020
Schrijver: VrouwenWijs

Met sommige levensvormen deel je een verbinding die ouder is dan dit leven. Een weerzien kan zo vertrouwd voelen als de hereniging met een familie lid. En soms, als je wandelt zonder gedachtes, voel je de aanwezigheid van de ander al voordat je hem of haar ziet. In mijn planten vriendenkring beschouw ik de jeneverbes als een van mijn meest naaste vrienden. Ze verschijnt aan mij als een vrouw met meerdere gezichten, jong en oud tegelijk. Als we elkaar treffen dat smeer ik het sap van een verse bes op mijn huid. Want ze heeft mij geleerd dat dat (voor mij) veel effectiever werkt dan het roken van de bessen als wierook.

De jeneverbes (juniperus communis) is een conifeer uit de cipres familie. Samen met de grove den en taxus in deze inheems in de Benelux. De bessen kan je in verschillende kleur stadia aantreffen, van bleek groen, helder blauw tot diep zwart. Ze doen er 4 jaar over om te rijpen en hebben een heerlijke frisscherpe geur. De jonge vruchten verschijnen voordat de oude gevallen zijn. De plant heeft een stekelig uiterlijk. In Nederland gaat het door luchtvervuiling helaas niet goed met de jeneverbes, daar is deze erg gevoelig voor.

 

In ons spirituele erfgoed heeft de jeneverbes een lange geschiedenis als reinigende en beschermende helper. Overblijfselen zijn gevonden bij crematieresten en het hout werd door onze voorouders bij offerrituelen verbrandt. De plant staat in verbinding met de dood en eeuwig leven, ook omdat het een evergreen is. Het wordt gebruikt om kwade geesten uit te drijven en ziektes uit te bannen. Net als de bijvoet heel geschikt dus om als zuiverende rook te gebruiken. Een tak bij je deur hangen wordt traditioneel gezien als bescherming tegen diefstal en onheil. In de volksgeneeskunde worden de bessen gebruikt bij verteringsproblemen, winderigheid, pijnlijke gewrichten en spieren en bij een uitblijvende menstruatie.

 

Mijn dochter heb ik vernoemd naar deze zachte kracht plant, om het eeuwige leven door te geven.


 

Bewerkt door VrouwenWijs op 16-11-2020 19:23

Deel deze pagina
Reageer