School voor oude wijsheid - online zelfstudiecursussen van Vrouwenwijs

Geplaatst op: 14-04-2021
Schrijver: VrouwenWijs

School voor oude wijsheid

Als je mij zou vragen wat ik neer zou willen zetten in de wereld als alles mogelijk zou zijn, dan is dat een School voor oude wijsheid oprichten. Denk aan het kasteel Hogwarts voor tovenaars- en heksenleerlingen, denk aan oude tempels en aan verstopte bosscholen waar stamoudsten je inwijden in de spirituele ambachten van onze voorouders. Ik zie dit voor me als een plek waar je voor langere tijd kan zijn en je helemaal kan onderdompelen in de oude wijsheid van de aarde. Een plek waar mensen van heinde en verre naartoe komen om te delen, waar de zonnewendes en equinoxen gevierd worden met grote vuren, een plek voor overgangsriten en inwijdingen. Noem mij een romanticus maar ik zie dergelijk werk als een groot medicijn voor de wereld van nu, waarin de mens vaak ontworteld lijkt te zijn en wanhopig opzoek is naar verbinding met ons spirituele erfgoed. 

 

Zolang de fysieke school er nog niet is, is het vanaf 2021 wel mogelijk om vanuit je eigen omgeving cursussen te volgen. De afgelopen jaren hebben jullie mij regelmatig berichten gestuurd. Dat je graag een cursus zou willen volgen maar dat je ver weg woont, of dat je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om naar de huidige cursus locatie te komen. Via de zelfstudie cursussen sla ik een brug tussen jullie vraag en mijn eigen wens.

 • KLIK HIER om naar de School voor oude wijsheid te gaan.

 

Hoe dit ontstaan is

Wat ik de laatste jaren via Vrouwenwijs heb aangeboden zijn dingen waarvan ik op mijn eigen reis wou dat ze er waren geweest om mij verder te helpen. Ik heb jarenlang gezocht naar een groep, school, leraar of organisatie waarbij ik mij thuis zou voelen. Verlangend keek ik naar gevestigde religies en organisaties, deed ik mee met heksen- en druidengroepen, vrouwencirkels en festivals. Mijn draai kon ik er niet in vinden dus besloot ik; als het er (nog) niet is, dan moet ik het zelf gaan creëren.

 

Tijdens het begin van de pandemie werd er veel op scherp gezet. In de afwezigheid van drukke agenda’s en het alledaagse (snelle) tempo voelde ik hoe er steeds meer ruimte kwam om vanuit mijn eigen cyclus te leven. De afgelopen jaren voelde het alsof ik in gevecht moest met de buitenwereld om ruimte te maken voor mijn tempo en ritme. Voor cursisten maakte ik in 2017 een boekje over cyclisch leven. Omdat er veel vraag was of deze ook te koop was maakte in twee jaar later een nieuwe editie die voor iedereen te koop was in de webshop en ik was overrompeld door de feedback hierop. De boekjes raakten snel uitverkocht en veel vrouwen vroegen om begeleidende oefeningen en meer opdrachten. In plaats van het boekje te herdrukken is deze doorgegroeid naar deze cursus. Tijdens de pandemie werd mij des te meer duidelijk hoe ontzettend belangrijk cyclisch leven is. Het houdt je gegrond, verbonden met de aarde en jezelf.

 

Zelfstudiecursus

De zelfstudiecursussen bevatten een informatief gedeelte, praktische oefeningen, huiswerk, reflectie opdrachten, audio oefeningen en meer. Als laatste onderdeel bevat iedere cursus een persoonlijke sessie. Dit zou je kunnen zien als een mentorgesprek of coachingssessie, waarin je vragen kan stellen en je ervaringen kan delen. Samen kijken we wat jij nodig hebt om verder te gaan op jouw pad. Dit gesprek kan plaats vinden via de telefoon of videobellen, in mijn cursusruimte of buiten tijdens een wandeling. 

 

Deze cursussen kan je in je eigen tempo volgen, waar en wanneer je wilt. Thuis, op reis of in het bos. Er zullen steeds meer cursussen bijkomen dus het aanbod blijft groeien. Sommigen cursussen zijn er ook als live variant en sommigen bestaan alleen als online cursus. Je kan zo zelf je ‘vakkenpakket’ samenstellen. De meerwaarde van een live cursus volgen op locatie is natuurlijk de uitwisseling met andere cursisten. Zelfs als je jezelf als een kluizenaar beschouwt. Geloof me, deze kluizenaar kan het weten. Dus ik hoop van harte dat we elkaar ook een keer fysiek zullen ontmoeten!

 

Cyclisch leven - zelfstudie cursus

Eén van de manieren om meer in verbinding te komen met jezelf is bewust cyclisch leven. Zowel binnen in ons lichaam als buiten ons in de natuurlijke wereld zijn continu verschillende ritmische bewegingen gaande. Denk aan de seizoenen, eb en vloed, de fasen van de maan maar bijvoorbeeld ook de levensfasen die je als mens doorgaat van geboorte tot dood. De kern van cyclisch leven is dat het leven een dynamische balans is waarbij dood, nieuwe groei, bloei en afbraak als eeuwig voortstromende beweging aanwezig zijn.

In deze cursus behandelen we de processen en aspecten van de natuurlijke wereld van wat je de Grote Cyclus kan noemen. Aan bod komen de windrichtingen, de levensfasen, de seizoenen, de vier elementen in relatie tot het lichaam van de vrouw, de jaarfeesten, de fasen van de maan en de menstruatiecyclus. Door je meer bewust te worden van de ritmes van de aarde wordt je je meer bewust van je eigen ritmes. Het bewust beleven van deze cycli kan je helpen om meer verbinding te ervaren in je leven; zowel met jezelf, jouw lichaam en geest, als met de natuur, het land waar je op woont en de mensen om je heen.

De Cyclisch leven cursus is wat eerder het Cyclisch leven boekje was maar dan uitgebreider. Deze online omgeving geeft de ruimte voor audio, video en meer interactie. De wijsheden van de cyclus vormen de basis voor al het andere aanbod van Vrouwenwijs.

 

Inhoud

Deze cursus bestaat uit:

 • Welkom: introductie en voorstellen.
 • Deel 1 De grote cyclus: over cyclisch leven.
 • Deel 2 Vrouwen van de maan: over leven in verbinding met de maan en maandstonden.
 • Afsluiting: integratie en afronden.

 

Deze bevatten:

 • Audio oefeningen: meditatie, trancereis of visualisatie.
 • Reflectie vragen: schrijfopdrachten die je aan het voelen en denken zetten.
 • Oefeningen: praktische opdrachten.
 • De kracht van diversiteit: via audiofragmenten komen verschillende mensen aan het woord over de betreffende thema's.
 • Verschillende downloads zoals een PDF van de Cyclisch leven poster.
 • Volop inspirerende kijk-, lees- en luister tips.

 

En verder:

 • Mentorgesprek: een 1 op 1 uitwisseling (live of online) welke je op jouw verzoek mag aanvragen. (Het mentorgesprek is niet inbegrepen in de cursus.)
 • Community: toegang tot het forum op deze site waar je ervaringen kan uitwisselen met andere cursisten.
 • Een PDF naslagwerk van de cursus van 55+ pagina's. 

 

 

Welkom

Over Vrouwenwijs

Voorstellen

Praktische zaken

Openingsgebed (audio)

Inleiding

 

Deel 1 De grote cyclus

Vrouw, bewoon je lijf

Zo binnen, zo buiten

Je lichaam als landschap (audio)

De windrichtingen

Oefening: Contact met de windrichtingen

De levensfasen

Reflectie: De levensfasen

Oefeningen: De kracht van de levensfasen

De vier elementen en je lichaam

Verbinden met de vier elementen (audio)

Reflectie: de vier elementen in mij

Het jaarwiel en de seizoenen

Reflectie: De vier seizoenen

Ceremonieel en ritueel vormgeven aan de jaarfeesten

Oefening: Dagelijks stilstaan bij de cyclus

Inspiratie & verdieping

 

Deel 2 Vrouwen van de maan

Initiatie

Verbinden met je baarmoeder (audio)

Leven met de maan

Reflectie: Leven met de maanfasen

Maandstonden

Innerlijke seizoenen

Verbinden met het donker (audio)

Reflectie: Inzicht in de fasen van je cyclus

Heilig bloed

De kracht van diversiteit: Seks en intimiteit rondom je cyclus (audio)

Oefening: Charten

De kracht van diversiteit: Charten en leven met je cyclus (audio)

Menarche verhaal (audio)

Menarche

De kracht van diversiteit: Menarche, je eerste menstruatie (audio)

Mannen en maandstonden

De kracht van diversiteit: Mannen over menstruatie en cyclisch leven

Een wijze vrouw worden

Ceremonieel & ritueel vormgeven aan je cyclus

Inspiratie & verdieping

 

Afsluiting

Trancereis – Ontmoeting met de stamoudsten (audio)

Donker integreren

Cyclisch leven in een lineaire wereld

Inspiratie & verdieping

Mentorgesprek

Verder

PDF naslagwerk


Prijs

De Cyclisch leven cursus kost E69,-. Om te vieren dat de eerste cursus online is is de cursus in maanden April en Mei E59,-. Heb je eerder bij Vrouwenwijs het Cyclisch leven boekje gekocht? Dan kan je een kortingscode voor de Cyclisch Leven zelfstudiecursus krijgen. Stuur mij een mail of berichtje voor de code.

 

Startmoment & tempo

Je kan op ieder moment starten met de cursus. Na aanmelding en betaling via de webshop heb je gelijk toegang tot alle delen van de cursus. Je mag zelf bepalen in welk tempo je de cursus volgt en je toegang tot de cursus is onbeperkt. Sommige thema’s hebben wellicht tijd nodig om te integreren, voel of je daar echt de tijd voor kunt nemen.

 

Benodigdheden

De cursus kan je volgen via het inlogportaal in een internet browser of via de app. Reflecteren in een belangrijk onderdeel van de cursus. Gebruik een notitieboek om je ervaringen met betrekking tot de oefeningen, meditaties en reflectie opdrachten bij te houden.

 

Audio meditaties en trancereizen

Bij ieder deel horen audiobestanden. Misschien geheel overbodig om te zeggen; beluister deze oefeningen nooit als je deelneemt aan het verkeer, een apparaat bestuurd of überhaupt iets anders doet dan met al je aandacht en wezen bij de oefening zijn. Verder kan je alle oefeningen die bij de cursus horen zo vaak doen als je wilt. Je kan dan nieuwe lagen ontdekken. Schrijf na afloop je ervaringen op.

 

Reflectievragen

Deze vragen zijn bedoeld om steeds meer inzicht te krijgen in je eigen processen en binnenwereld. We zijn erg geneigd om te denken maar voel of je antwoord echt van binnenuit kan komen. Adem een paar keer, neem je tijd. Welk antwoord komt er uit jou? Los van aannames en politiek correcte antwoorden. Ik kan je aanraden om je antwoorden op te schrijven of in te spreken voor jezelf. Bij sommige vragen zal je denken: jaja, dat weet ik wel hoor. Daar heb ik al lang een mening, beeld of visie over. Maar met het concreet in woorden vangen kan je jezelf nogal eens verrassen. Ze later terug lezen kan je inzichten geven in de processen waar je in zit en hoe je verandert. In mijn ervaring komen er dan soms verrassende nuances of nieuwe inzichten naar boven.

 

Opdrachten & oefeningen

De oefeningen kan je zien als huiswerk. Je kan ze 1 keer doen, een week lang iedere dag of ze af en toe herhalen. De oefeningen nodigen je vaak uit om met andere ogen te kijken. Kan je dit doen met een ‘beginners mind’? Je kan er een speciaal studie moment in de dag of week van maken maar afhankelijk van hoe je leven eruit ziet kan dat natuurlijk ook anders. Het huiswerk is voor jezelf en je eigen proces. Je hoeft je antwoorden dus niet te delen of op te sturen, het is helemaal voor jezelf.

 

De kracht van diversiteit

In een online setting mis je het klankbord van andere mensen die er in een live cursus wel is. Via audio fragmenten kan je in deze cursus toch de stemmen van andere mensen horen. Dit onderdeel heet ‘de kracht van diversiteit’ en is bedoeld om een zo breed mogelijk scala aan ervaringen te laten horen van vrouwen van verschillende leeftijden en achtergronden.

 

 • KLIK HIER om naar de School voor oude wijsheid te gaan.

 

 

Bewerkt door VrouwenWijs op 19-04-2021 09:31

Deel deze pagina
Reageer